SQL SERVER TARİH İŞLEMLERİ GETDATE

Merhabalar,

Sql de en çok kafa karışıklığına yol açan tarih işlemlerinden bahsedeceğim. Tarih işlemleri zor gözükse de oldukça basit işlemlerdir. İsterseniz birkaç değişik örnek yapalım.

      
SELECT GETDATE()

sorgusunu yazdığımız da bugünün tarihini alırız. Yani sistem tarihini alıyoruz. nerelerde nasıl kullanırız. Bunu çok basit bir örnekle anlatalım. Örneğin projemizde sınav tarihleri yer almakta olsun. Matematik dersinin sınavı 5 nisan da olduğunu düşünelim. Kullanıcı Takvimden 28 mart tarihini seçtiğinde sınava  kalan günü hesaplamamızda yardımcı olur. Yani belirlediğimiz bir tarih ile bugünkü tarih arasındaki gün sayısını alırız. Bunun için getdate fonksiyonu ile Datediff fonksiyonunu kullanmalıyız.

SELECT DATEDIFF(DAY,GETDATE(),'2019-03-28')

Day parametresiyle kalan günü hesapladık. İsterseniz Month, Year parametrelerini kullanarak da farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.Yada bugünün tarihine ay,yıl ve gün ekleyebilirsiniz. Bunun için DATEADD fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Buralarda kullandığım Getdate fonksiyonu yerine siz herhangi bir parametre kullanabilirsiniz yani istediğiniz tarihi yazabilirsiniz.  Bugün tarihinin üstüne 10 gün ekleyelim.

SELECT DATEADD(DAY,10,GETDATE())


Bazen kodlama yaparken girilen tarihin sadece günü ya da yıllı gerekli olabiliyor bunun için DATEPART fonksiyonunu kullanmamız yeterli olacaktır. sadece gün değil saat hatta dakika bile alabilirsiniz. Aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

SELECT DATEPART(DAY,GETDATE())


year
Yıl bilgisini verir.
quarter
Yıl içindeki çeyrek bilgisini verir. { [1,2,3] -> 1, [4,5,6] -> 2, [7,8,9] -> 3, [10,11,12] > 4 }
month
Ay bilgisini verir.
dayofyear
Sayısal olarak yılın kaçıncı günü olduğunu verir.
day
Gün bilgisini verir.
week
Yıl içerisinde kaçıncı haftada olunduğu bilgisini verir.
weekday
1-7 arasında haftanın günü bilgisini verir.
hour
Saat bilgisini verir
second
Saniye bilgisini verir.
millisecond
Milisaniye bilgisi verir.
microsecond
Mikrosaniye bilgisi verir.


İyi kodlamalar...







Ücretsiz PHP Eğitimi Bölüm 2 : Ders 1: Değişkenler

Merhaba Arkadaşlar,     Bugün sizlerle bölüm 2 ye geçiyoruz. Bu dersimizde Php 'nin temellerini öğreneceğiz. Takıldığınız noktalarda sor...

En Çok Okunanlar